Friday, December 16, 2011

EPISOD 10 : LaGu UkHwAh - 2009 -

Assalamualaikum dn selamat menunaikan segala kewajipan..

alhamdulillah..kita masih diberi kesempatan utk terus bsama sy hanya D'POYO.FM yang pastinya sy akan terus menghangatkn anda dengan pelbagai kehangatan...

owh ye..sebelum ini anda telah mendengar lagu asrama bagi sekolah menengah sy (sekolah menengah agama al-khairiah segamat johor) jadi utk kali ini saya ingin mempersembahkan sebuah lagu yg saya cpta khas utk JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT,KUALA KUBU BAHRU thn 2009. ketika itu,,(JKM KKB) dtg ke tempat sy belajar di Darul QUran dn menemui sy utk menciptakan sebuah lagu nasyid utk satu pertandingan antara jabatan2 kebajikan masyarakat..dengan tema UKHWAH.. Lalu terciptalah lagu ukhwah ini.. em.. saat ini.. macam2 muzik dok berlegar menari di sekitar akal..huhu.. akhrnya jd juga.. dengar kata muzik utk lagu saya ni di susun oleh hairi gitaris kump.khalifah..tu depa yg cte laa.. sy x berapa pasti..yg yakin nasyid sy ketika itu dah bertukar verse NASYID ROCK... suara abg2 dn staf2 di JKM pn memang rock2 pun.. huhu... tp x sempat merakamkn kenangn bsama mereka.. yg pasti lagu sy telah memenangi kategori LAGU TERBAIK.. alhamdulillah.. LIRIK TERBAIK dengar cte di menangi oleh JKM SABAK BERNAM..  tapi maaflah semua..untuk kali ni saya tak dapat nak kongsikan nasyid verse ROCK tu.. sebab saya masih mencari muzik tu.. hilang pula..huhu.. insya allah sy akan upload nnti bila jumpa..

haa.. yg pasti pd thn berikutnya sy latih sekolah rendah agama bersepadu (SRAB) segamat johor dn bawa lagu yg sama jua cuma beza gunakan pekusyen lah... masa tu idea xd...huhu... bawa lagu UKHWAH ni utk 1 pertandingan bintang mukmin yg mana pertandingan tersebut diadakan di KOMPLEKS ISLAM JB..



owh ye... ni liriknya..........



Umat islam anda terbilang
Menjadi teladan era gemilang
Aqidah dipelihara harapan bersama
Ukhwah dimantapkan ummah diperkasa

Ukhwah itu cerminan kasih sayang sesama insan
Bagaikan satu jambatan antara hati bertautan
Demi satu ikatan bersama persaudaraan
Di kala itulah bersinar cahaya keimanan

Jalinan ukhwah yang terbina
Bertinta keikhlasan membibit kemesraan
Tercipta satu kesetiaan
Susah dan senang ditempuhi bersama

Ayuh bersama memikul kekuatan ummah
Lupakan beza warna lupakan beza rupa
Ayuhlah kita bersama bersatu hati dan bersatu suara
Mencapai wawasan memartabatkan bangsa

Jauhilah dari sengketa
Hindarilah dari buruk sangka
Kerana mulut badan binasa
Allah murka hilang redhoNya

Tajuk lagu :                            Ukhwah
Composer Lagu :                    A. Rahman Al-Hafiz
Penulis Lirik :                          A. Rahman Al-Hafiz & Nazif



haa.... macam da x sabar2 kan nak dengar lagu tu macam mana....?? relax lu.... huhu
nak di jadikan cerita pd thn 2011... masa tu saya nak cuit sems.. kebetulan cuti sems masa tu panjang hmpir 3 bln...
sy telah di "promote" oleh ustz khiarah dr SRAB segamat kpd PERTUBUHAN KEBAJIKAN ANAK2 YATIM ISLAM,gemereh segamat utk 1 pertandingan MTAQ antara ank2 yatim pergkt negeri johor..haa...
masa ni ummi mereka (ummi ramlah) minta utk latih lagu UKHWAH yg pernah sy latih SRAB.. guna minuslah..bukan peccussion.. jd minus utk lagu ni sy buat at studio magic eye's,pontian.. at tempat yg sama dulu sy pernah buat muzik utk prtndingan nasyid kebangsaan...

jd..... akhirnya terciptalah arrengement muzik lagu minus UKHWAH kali ke 2.. yg pertma agak rock sikit.. yg ke 2 ni ada nasyid betulnya..haha..mcm tu lak ek??
jd... jomlah dengar.. mcm biasa sy gunakan software muzik dengan menggabungkan suara2 sy menjadi 1.. sy buat 2nd,3rd,pacento,fit dn bass...dengarlh hasilnya.. pd awal2 guna software ni x mantap sangat tp nantikan peningkatan seterusnya.. apa2pun tq kpd sdr.azhar helmi atas kerjasama beliau mnguruskn penampalan dn susunan suara tu.. juga tak lupa kepada sahabat yang tersayang sdr. syammir izzuddin shamsuddin di atas rakaman video kat bilik a82 ek..hehehe.... tq all laa...

vokal memang tak mantap tuan2 pasal sy bukan penyanyi..huhu.. cuma tujuan sy nk persembah lagu ciptaan sy..


tp utk lagu ni masih tak mantap coz rangkap last saya ada cedok sikit dr lagu lain.. sy pun lupa lagu apa tp ada laa.. cuba dengar.. :D
tp agak pelik sikit..coz x pandai sangat edit video sampai x sama nyanyi.. tapi tetap saya yang nyanyi ..hehehe

video



kenangan saya bersama anak2 yatim semasa latihan







ye itulah saya terselit di tengah sedang sibuk menguruskan pakaian adik2...rindu dengan mereka..



sebelum berpisah sementara untuk saya sambung pengajian coz da abes cuti..huhu.. sempat bergambar sedikit  la ..



eh boleh sesat gambar ni.. masa nak buat minus di kg rimba terjun,
pontian




kerana ada rangkap last tu sama dengan muzik lain jd sy ubah lagi lagu ni agar 100% milik saya..hehe.. dn terhasillah lagu ni verse ke 3 ala2 romantik gitu .. balada sikit lagunya.. dengan tajuk JALINAN UHKWAH.. belum ada masa utk upload.. i.allah akan dtg ye..
dan pastikan anda terus bersama saya menantikan segala kehangatan dari saya hanya D'{POYO.FM... :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...